Aparat dentar ceramic

aparat dentar ceramic

Tratamentul cu aparat dentar ceramic este o foarte estetica si mai discreta alternativa la tratamentul cu aparat metalic.

Aparatul dentar ceramic este fix, plasat pe fata vestibulara a dintilor, la vedere, dar totusi putin vizibil, datorita esteticii sale deosebite.

Efectul sau estetic se datoreaza faptului ca este compus din bracketi policristalini ceramici si un fir care imita culoarea dintelui, fiind fie alb opac, fie transparent.

 

Cum actioneaza ?

Un aparat dentar ceramic functioneaza, ca orice alt aparat dentar fix, printr-un proces lent si controlat, ce utilizeaza forta si presiune constanta.

Firul care este atasat braketilor aplica presiune asupra dintilor pentru a-i misca intr-o anumita directie.

Dintii se misca printr-un proces biomecanic denumit „remodelare osoasa”, oasele devin mai solide si sunt create unele noi.

Cand aparatul imprima presiune asupra dintelui, atat membrana periodontala, care inconjoara dintele si il ajuta sa se ancoreze in os, cat si osul din jur sunt afectate; membrana se intinde pe o parte si se comprima pe cealalta, slabind dintele din locas. In partea intinsa se creeaza os nou.

Acest proces trebuie realizat foarte lent (in caz contrar exista riscul de pierdere a dintilor) si de aceea purtarea aparatului dureaza chiar si 3 ani, in cazuri complicate (dintele se misca cu aproximativ 1 mm pe luna).

La interval de 3-4 saptamani se fac ajustari de catre medicul ortodont.

 

Avantajele unui aparat dentar ceramic

 • prezinta o estetica superioara aparatului dentar metalic, fiind mai putin vizibil
 • bracketii isi mentin culoarea sau transparenta datorita schimbarii periodice in cadrul consultului
 • nu favorizeaza sub nicio forma depunerile de tartru sau placa bacteriana
 • este mai permisiv in folosirea atei dentare si a periutei electrice fata de aparatul dentar metalic
 • are aceeasi eficienta ca si aparatul dentar metalic
 • confort sporit pe timpul tratamentului

 

Recomandari pentru eficienta scontata

 • evitarea alimentelor dure si lipicioase care pot dezlipi bracketul, prelungind perioada tratamentului (pop-corn, paine toast, alune, migdale, masline cu samburi, etc)
 • evitarea muscarii direct din aliment, in special din fructe; recomandam taierea in bucati a acestora
 • mix intre spalarea cu periuta obisnuita (manuala si electrica) si periuta interdentara, care va fi introdusa pe sub arcul ortodontic; ata dentara poate fi folosita cu putina dificultate, dar este posibila cu mai multa rabdare
 • periajul se face dupa fiecare masa
 • administrarea de medicament analgezic la care pacientul nu este alergic pentru indepartarea durerilor dentare ce apar in primele zile de la instalarea aparatului
 • prezentarea in mod obligatoriu la medicul ortodont pentru consultatii periodice
 • purtarea aparatelor de contentie conform indicatiilor medicului

 

Putini sunt norocosii care se nasc un o dantura perfect aliniata si sanatoasa, insa cu ajutorul aparatelor dentare oricine poate obtine un zambet frumos si sanatos, indiferent de varsta.

In zilele noastre, datorita avansarii tehnologiilor si permanentelor studii si cercetari in domeniu, nu se mai pune problema sacrificarii aspectului estetic pe durata tratamentului ortodontic, in favoarea obtinerii unor dinti perfect aliniati.

Tratamentul cu aparat dentar ceramic combina armonios eficienta cu esteticul.

CLINICA SFANTUL STEFAN iti poate aduce pe buze cel mai larg si cuceritor zambet, asa cum ti-ai dorit dintotdeauna.

Trebuie doar sa te programezi pentru un consult, completand formularul online sau contactandu-ne la tel. 021.25.25.693  / 0754.902.562