Sănătatea dentară a copiilor și ghid de îngrijire a dinților

Contrar părerilor, sănătatea dentară a copiilor este la fel de importantă ca cea a adulților. Tocmai de aceea este important să îl duci pe cel mic la medicul dentist încă de la prima apariție a dinților. Nu doar atât, dar trebuie să fim atenți și la alimentația acestora, deoarece dinții cariați la copii sunt o adevărată problemă.

Dezvoltarea dinților

Majoritatea copiilor au un set complet de 20 de dinți de lapte până la vârsta de trei ani. Iar apoi  încep să piardă dinții de lapte de la vârsta de aproximativ șase ani. 

De la 6-12 ani, copiii au un amestec de dinți pentru adulți și dinți de lapte. Molarii sunt înlocuiți în jurul vârstei de 12 ani. Până la aproximativ 12, majoritatea copiilor au toți dinții adulți, cu excepția celui de-al treilea molar. Dacă dinții de lapte ai copilului dumneavoastră au apărut târziu, probabil și dinții adulți vor apărea mai târziu.

Recomandarea noastră este vizita anuală la cabinetul de stomatologie pediatrică, încă de la prima apariție a dinților de lapte.

Dinții de lapte

Gura unui copil are inițial, 20 de dinți, numiți și dinți primari sau dinți de lapte.

  • Patru molari secundari
  • Patru molari primari
  • Patru cuspide (numite și dinți canini)
  • Patru incisivi laterali
  • Patru incisivi centrali

Pentru fiecare set de patru dinți, doi dinți sunt în arcul superior (unul pe fiecare parte a gurii) și doi sunt în arcul inferior (unul pe fiecare parte a gurii).

Dinții permanenți

Odată cu schimbarea dinților de lapte, un adult are 32 de dinți permanenți:

  • Patru molari treimi (numiți și dinți ai minții)
  • Patru molari secundari (numiți și molari de 12 ani)
  • Patru primi molari (numiți și molari de 6 ani)
  • Patru bicuspide secundare (numite și premolari secundari)
  • Patru prime bicuspide (numite și primii premolari)
  • Patru cuspide (numite și dinți canini)
  • Patru incisivi laterali
  • Patru incisivi centrali

Când încep să pice dinții de lapte a copilului tău și să apară cei adulți ar putea apărea anumite probleme. Mestecarea poate fi mai dificilă, însă tocmai de aceea este important ca cel mic să mănânce alimente sănătoase. De asemenea, este important să mențineți rutina de spălare a dinților copilului, având grijă suplimentară în jurul dinților liberi sau a zonelor sensibile. Este important să lăsați dinții să cadă singuri. Dacă încercați să scoateți un dinte înainte ca acesta să fie gata să cadă, acesta poate răni gingiile și dinții din apropiere și, de asemenea, poate provoca dureri și infecții.

Uneori, un dinte adult va începe să crească înainte ca dintele de lapte să cadă. Dacă dintele de lapte nu a căzut în decurs de 2-3 luni, consultați medicul dentist.

Cum sunt structurați dinții

Fiecare dinte are trei părți principale: coroană, gât și rădăcină.

Coroana este partea vizibilă a dintelui. Un strat protector numit smalț acoperă coroana. Gâtul este zona dintelui dintre coroană și rădăcină. Rădăcina este porțiunea dintelui care se extinde prin gingie și în osul maxilarului.

Primii dinți încep să erupă la aproximativ 6 luni. De obicei, primii doi dinți care au erupt sunt cei doi incisivi centrali inferiori. Apoi, apar primii patru dinți frontali. După aceea, alți dinți încep să se erupă încet, de obicei în perechi – câte unul din fiecare parte a maxilarului superior sau inferior – până când toți cei 20 de dinți (10 în maxilarul superior și 10 în maxilarul inferior).

Câteva reguli generale:

  • La fiecare 6 luni de viață, vor erupe aproximativ 4 dinți. 
  • Fetele preced în general băieții în erupția dinților. Dinții inferiori erup de obicei înainte de dinții superiori.
  • Dinții din ambele maxilare erup de obicei în perechi – unul în dreapta și unul în stânga.
  • Dinții primari au dimensiuni mai mici și culoare mai albă decât dinții permanenți care vor urma.
  • Până când un copil are 2 până la 3 ani, toți dinții primari ar fi trebui să erupă.
  • La scurt timp după vârsta de 4 ani, maxilarul și oasele faciale ale copilului încep să crească, creând spații între dinții primari. Acesta este un proces de creștere perfect natural, care oferă spațiul necesar pentru apariția dinților permanenți mai mari.

Organizarea dinților în gură

De ce este important să ai grijă de dinții copilului?

Deși este adevărat că dinții de lapte sunt temporari, ei joacă un rol vital. Dinții de lapte:

  • Rezervă spațiu pentru omologii lor permanenți
  • Dă feței aspectul normal
  • Ajută la dezvoltarea limbajului
  • Ajută la obținerea unei nutriții bune (dinții lipsă sau deteriorați fac dificilă mestecarea, determinând copiii să respingă alimentele)
  • Ajută la un început sănătos al dinților permanenți (cariile și infecția dinților de lapte pot provoca leziuni ale dinților permanenți care se dezvoltă sub aceștia)

De obicei, copiii ar trebui să facă o vizită la stomatolog până la vârsta de 1 an sau în termen de 6 luni de la apariția primului dinte. Majoritatea cabinetelor stomatologice au medici dentiști specializați pe nevoile copiilor.

Cum să ai grijă de dinții copilului tău

La Clinica Sf. Ștefan, ne asigurăm întotdeauna că părinții sunt bine informați și știu cum să aibă grijă de dinții copiilor lor.

Este important să spălați dinții copilului de două ori pe zi – dimineața și noaptea. Nu doar atât dar acesta trebuie și educat în această direcție pentru a se putea spăla singur pe dinți. Până când copilul împlinește șase ani este important să folosim o cantitate de pastă de dinți cu un conținut redus de fluor pe o periuță de dinți de dimensiuni mici. 

Odată ce acesta împlinește șase ani, puteți folosi pastă de dinți obișnuită cu fluorură pentru adulți. De asemenea este important ca cel mic să folosească în mod regulat ața dentară, dar și să își clătească gura cu apă după prânz și gustări.

Cum să speli copilul pe dinți

Până când cel mic învață să se spele pe dinți este important să faceți dumneavoastră asta în locul lui. Cea mai bună metodă este următoarea:

  1. Stați în spatele copilului tău, astfel încât să fie în siguranță. Periajul dinților în fața unei oglinzi este de asemenea bun, deoarece vă permite să vedeți gura copilului.
  2. Luați bărbia copilului în mâini cu capul sprijinit de corp.
  3. Mutați peria în cercuri ușoare pentru a curăța părțile exterioare și interioare ale dinților și ale gingiilor.
  4. Periați înainte și înapoi pe suprafețele de mestecat ale dinților.
  5. Periați ușor limba copilului.
  6. Periați aproximativ două minute.
  7. După periaj, încurajează-ți copilul să scuipe pasta de dinți, nu să o înghită.
  8. Dacă folosiți o periuță de dinți electrică, evitați deplasarea periei în cercuri. Țineți mâna nemișcată și ghidați peria peste dinții și gingiile copilului dumneavoastră.

mamă și copii se spală pe dinți

Cele mai frecvente probleme dentare ale copiilor

Afecțiunile dentare nu țin cont de vârstă, acestea pot apărea chiar și în cazul copiilor. Pot fi chiar mai frecvente dacă dinții nu sunt îngrijiți. Când nu sunt tratate la timp, afecțiunile dentare la copii se pot transforma în urgențe stomatologice și, în același timp, pot duce la diverse traume suferite de către cei mici.

Cele mai frecvente probleme dentare la copii sunt următoarele:

Gingivita

Gingivita la copii este o infecție care apare ca urmare a unei igiene orale necorespunzătoare. Atunci când nu avem grijă de sănătatea orală a celui mic, placa bacteriană și tartrul se acumulează pe suprafața dinților, ceea ce duce în timp la iritarea gingiilor, sângerări gingivale, inflamații și, în final, pierderea dinților. Dacă observați că gingiile celui mic sunt inflamate, este indicat să mergeți la control.

Demineralizările

Principala cauză a demineralizării dinților la copii o reprezintă lipsa fluorului. Dacă nu există un aport suficient de fluor în alimentația copilului, atunci dinții se vor demineraliza. De aceea este bine ca încă de la apariția primului dinte, să mergem cu cel mic la medicul dentist pediatru și să rezolvăm în acest caz problema, cât încă se mai poate rezolva prin fluorizare.

Caria

Demineralizările la copii pot apărea inițial sub forma unor colorații albe, crețoase. Acestea se pot transforma în colorații maronii, gălbui, ca mai apoi să devină niște carii dentare foarte avansate.  În momentul în care observați o pată apărută pe dinții de lapte, este necesar să vizitați cât mai curând la medicul dentist pentru a trata afecțiunea, înainte să apară durerea.

Vizita copilului la medicul dentist

Prima vizită dentară este de obicei scurtă și implică foarte puțin tratament. Această vizită oferă copilului tău șansa de a se întâlni cu medicul dentist într-un mod și mediu prietenos. La Clinica Sf Ștefan, vei găsi specialiști care să se ocupe cu grijă și răbdare de cel mic. Unii dentiști pentru copii pot cere părintelui să stea pe scaunul dentar și să-și țină copilul în timpul examinării. Sau ați putea aștepta în zona de recepție în timpul unei părți a vizitei, astfel încât medicul dentist să poată construi o relație cu copilul dumneavoastră.

În timpul examinării, medicul dentist va verifica toți dinții copilului dumneavoastră pentru a vedea dacă acesta are carii, va examina mușcătura și va căuta eventuale probleme cu gingiile, maxilarul și țesuturile orale.

Dacă este necesar, medicul dentist sau igienistul va curăța dinții și va evalua nevoia de fluor. De asemenea, ei vor educa părinții despre elementele de bază pentru îngrijirea dinților copiilor și vor discuta probleme de sănătate dentară și vor răspunde la orice întrebări pe care părintele și copilul le au.

Subiectele pe care medicul dentist le poate discuta cu dumneavoastră ar putea include:

  • Bune practici de igienă orală pentru prevenirea dinților și a gingiilor și a cavității copilului dumneavoastră
  • Nevoile de fluor
  • Obiceiuri orale (suptul degetului mare, împingerea limbii, suptul buzelor)
  • Etapele de dezvoltare
  • Dentiţie
  • Alimentație adecvată
  • Programul controalelor dentare. Multor medici stomatologi le place să vadă copii la fiecare 6 luni pentru a-și dezvolta confortul și nivelul de încredere în vizitarea medicului dentist, pentru a monitoriza dezvoltarea dinților și pentru a trata cu promptitudine orice problemă în curs de dezvoltare.
  • Vi se va cere să completați formulare de informații medicale și de sănătate referitoare la copil în timpul primei vizite. Vino pregătit cu informațiile necesare.

copii la medicul dentist

Care e diferența dintre un medic stomatolog normal și un medic stomatolog pediatru

Un dentist pediatric are încă cel puțin 2 ani de pregătire dincolo de școala dentară. Instruirea se concentrează pe gestionarea și tratarea dinților care se dezvoltă, comportamentul copilului, creșterea și dezvoltarea fizică a copilului și nevoile speciale ale stomatologiei copiilor

Deși oricare tip de dentist poate face față nevoilor copilului dumneavoastră de îngrijire a sănătății orale, un dentist pentru copii, poate liniști și oferi încredere copilului.

Cum să ușurezi vizita copilului tău la stomatolog

Părinții și stomatologii joacă fiecare un rol important în a face din prima întâlnire dentară a copilului o experiență pozitivă. Orice anxietate pe care o manifestă părinții va fi preluată de copil. Și un dentist neprietenos poate provoca frică inutilă copilului.

Rolul părinților în vizita dentară

Pentru a face ca vizita dentară să decurgă ușor este util să:

  • Spuneți copilului despre vizita la dentist. Răspundeți la orice întrebări cu răspunsuri simple, la obiect.
  • Evitați utilizarea cuvintelor precum „injecție” sau „durere”.
  • Evitați să le spuneți copilului dumneavoastră despre experiențe dentare neplăcute.
  • Spuneți-i copilul cât de important este să menții dinții și gingiile sănătoase și că medicul dentist este un ca un prieten, a cărui sarcină este să ajute la realizarea acestui lucru.
  • Nu promiteți o recompensă pentru a merge la dentist.
  • Rețineți că este perfect normal ca copiii să se teamă. Unii se tem să fie separați de părinți; alții se tem de necunoscut; alții se tem să nu fie răniți. Un dentist care tratează copiii va ști să facă față fricilor și anxietății copilului tău și să-i liniștească.

Nu vă faceți griji, o dată ce îl programați pe cel mic, noi ne vom asigura că atât dumneavoastră cât și copilul, aveți parte de cel mai bun tratament și de toate informațiile de care aveți nevoie.

Nutriția și sănătatea dentară a copilului

Ceea ce mănâncă copilul dumneavoastră le poate afecta dinții. Prea mulți carbohidrați, zahărul (de exemplu, din prăjituri, fursecuri, bomboane) și amidon (cum ar fi covrigei și chipsuri de cartofi) pot provoca carii.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face ca părinte este să vă învățați copilul să facă alegeri sănătoase. Iată câteva sfaturi:

  • Încercați fructe și legume. Oferiți fructe și legume ca gustare în loc de carbohidrați. Fructele și legumele cu un volum mare de apă, cum ar fi pere, pepeni, țelină și castraveți, sunt cele mai bune
  • Evitați alimentele lipicioase și gumoase. Stafidele, smochinele uscate, batoanele de granola, fursecurile cu fulgi de ovăz sau cu unt de arahide, jeleurile, caramelul, mierea, melasa și siropul se lipesc de dinți, ceea ce îngreunează curățarea dinților.
  • Oferiți copilului dumneavoastră apă în loc de suc. Apa nu dăunează dinților și ajută la spălarea particulelor de alimente care ar putea fi agățate de dinți.
  • Includeți alimente bogate în calciu în dieta copilului dumneavoastră pentru a construi dinți puternici. Alimente bogate în calciu sunt laptele, broccoli și iaurtul.

copil mănâncă pepene roșu

Vrei să afli mai multe despre sănătatea dentară a copiilor? Ne poți contacta oricând aici, iar dacă vrei să te programezi o poți face aici. De asemenea, te invităm să ne urmărești pe Facebook și Instagram pentru a fi la curent cu toate noutățile noastre.