Tratamentul cu aparat dentar – chiar este necesar?

aparat dentar

In conditiile in care este cunoscut faptul ca tratamentele ortodontice sunt complexe si de durata, necesitand implicarea fizica si mentala a pacientului in actul medical, este normal ca pacientii sa se asigure ca tratamentul cu aparat dentar chiar este necesar.

In ce consta tratamentul cu aparat dentar ?

In primul rand, inainte de aplicarea unui aparat dentar, medicul ortodont face o examinare minutioasa a pozitiei dintilor si a structurii mandibulei si maxilarului.

In unele situatii, daca dantura este prea inghesuita, poate fi nevoie de extragerea unui dinte, pentru a le face loc celor strambi.

Aparatul dentar este un dispozitiv medical, utilizat in ortodontie pentru alinierea si indreptarea dintilor.

Aceste dispozitive pot fi de mai multe feluri, clasificandu-se in functie de:

 • Modul in care actioneaza: fixe sau mobile
 • Caracteristicile acestora: cu braketi sau fara braketi
 • Materialul din care sunt fabricate: metalice, ceramice, din safir sau acrilice.
 • Pozitia in care sunt plasate in cavitatea orala: normale sau linguale

Tratamentul cu aparat dentar chiar este necesar ?

Cele mai recente studii de medicina dentara arata ca dintii strambi, distantati sau inghesuiti reprezinta una dintre cele mai importante probleme de sanatate si estetica dentara. Insa, pe langa motivele estetice, mai importante sunt cele medicale.

Tratamentul ortodontic poate imbunatati atat functiile cat si aspectul dintilor, maxilarelor si fetei.

In fapt, principalul obiectiv al tratamentului ortodontic este obtinerea unei ocluzii functionale, prin care sa se asigure sanatatea structurilor orale si imbunatatirea aspectului facial, acesta contribuind la bunastarea fizica si mentala a individului.

Jumatate din populatie are dintii fie prea inghesuiti, fie strambi, sau are maxilarul ori mandibula mai proeminenta si o muscatura inegala.

In lipsa tratamentului, problemele se agraveaza, devenind mai complicate si mai costisitoare in viitor.

Riscurile la care ne expunem in lipsa tratamentului ortodontic

 • Abraziune (uzura) exagerata a suprafetelor dentare
 • Accidente, fracturi ale dintilor – dintii care nu sunt aliniati, ce sunt iesiti din linia arcadei sunt predispusi accidentarii
 • Dificultati in masticatie – daca exista anomalii dento-maxilare, masticatia este dificila, incompleta, iar digestia este ingreunata. In timp se dezvolta afectiuni digestive
 • Contacte dureroase la nivelul cavitatii orale
 • Afectiuni ale gingiilor – gingivite, care se manifesta prin sangerare la periaj; tesutul de sustinere a dintilor poate fi afectat in timp, avand ca efect pierderea acestora
 • Caria dentara si complicatiile ei – aceasta se dezvolta rapid intre dintii inghesuiti, ce nu pot fi igienizati corect. Afecteaza ambii dinti vecini si necesita un tratament mai complex. Netratata, duce la abcese, infectii, tratamente de urgenta.
 • Parodontoza
 • O viata sociala slab calitativa
 • Pierderea increderii in sine, timiditate

Avantajele indreptarii dintilor

Chiar daca unele persoane au dintii perfect sanatosi, daca nu ii au si perfect aliniati, asta le stirbeste increderea in sine. Aparatul dentar este solutia.

Toate riscurile si dezavantajele tratamentului ortodontic sunt net inferioare avantajelor acestuia: un zambet frumos si sanatos, reducerea riscului de parodontoza, carie si probleme articulare, imbunatatirea masticatiei si a digestiei, cresterea increderii in sine etc.

In ultimii ani, perceptia oamenilor asupra purtarii aparatelor dentare s-a schimbat major, principalul motiv fiind faptul ca acestia sunt mai bine informati asupra avantajelor tratamentului orthodontic.

Tinerii sunt nerabdatori sa aiba un zambet frumos, iar purtarea aparatului dentar este chiar la moda in zilele noastre.

Adulti sunt dornici sa trateze probleme care nu au fost rezolvate mai devreme, pentru a se bucura de un zambet perfect.

Iar cei ce inca nu sunt decisi, considerand ca aparatul dentar le va stirbi din farmec, ar trebui sa stie ca nivelul de atractivitate tine mult de atitudine, ca trebuie sa fie relaxati si sa aiba incredere ca puterea lor de seductie va ramane aceeasi, daca nu chiar va spori.

Daca te-ai decis sa iti pui aparat dentar, felicitari!

Aparatul dentar este necesar ?

Este o investitie in zambetul tau, care iti ofera incredere in tine.

CLINICA SFANTUL STEFAN te poate ajuta sa zambesti mai frumos ca niciodata !

Pentru programari, completeaza formularul online sau contacteaza-ne

la tel. 021.25.25.693  / 0754.902.562