10 mituri si adevarul despre implantul dentar

implantul dentar

Implantul dentar este o piesa din titan, care apare, cel mai adesea, sub forma unui surub. Acesta are rolul de a inlocui radacina naturala a dintelui lipsa. Implanturile dentare se integreaza in structura osoasa proprie a pacientului. Mai exact, implantul reprezinta o radacina artificiala, plasata in mandibula sau maxilar pentru a sustine o coroana sau o punte dentara.

Despre implanturile dentare, ca despre orice subiect mai putin cunoscut, s-au scris multe, s-au creat povesti si mituri pe care suntem gata sa le daramam, pentru ca dumneavoastra sa fiti corect informati.

 

1.Implanturile dentare nu sunt mai bune decat protezele dentare.

Acesta este un mit des intalnit in randul pacientilor. Comparativ cu protezele dentare obisnuite, implanturile dentare prezinta numeroase avantaje, precum:

  • implantul dentar poate inlocui un singur dinte, fara a afecta tesuturile moi din jurul dintelui;
  • permite pastrarea tesutului osos in locul in care se realizeaza extractia dintelui;
  • procedura cu implant dentar permite restaurarea tuturor dintilor, la fel de eficient ca si în cazul protezelor dentare;
  • nu exista riscul ca mancarea sa ramana in zona coroanelor dentare.

 

2. Inserarea implantului dentar este foarte dureroasa.

Tehnica moderna permite, in prezent, medicului specialist implantolog, efectuarea unei interventii minim invazive si aproape deloc dureroase. Procedura de inserare a unui implant dentar este oricum mult mai putin dureroasa decat devitalizarea a doi dinti invecinati dintelui lipsa, pentru a crea o punte.

In timpul procedurii de insertie a implantului, se poate resimti un anumit disconfort, mai degraba o presiune.

Inserarea se executa sub anestezie (locala si/sau sedare intravenoasa), asa incat este mult mai putin dureroasa decat o normala extractie dentara, de exemplu.

 

3. Procedura de implant dentar dureaza foarte mult.

In realitate, operatie de insertie a unui singur implant dentar nu dureaza mai mult de 15-30 de minute, timpul crescand odata cu numarul implanturilor.

Tehnicile moderne de implantare dentara permit montarea implantului foarte repede, iar functionalitatea lui este imediata.

In aceeasi zi, se pt face extractii, insera implanturi, monta bonturile protetice provizorii si pune coroane temporare, in asa fel incat pacientul pleaca acasa zambind larg si relaxat.

 

4. Implanturile dentare nu se preteaza pacientilor in varsta sau cu toti dintii lipsa.

Varsta nu constituie un impediment, implanturile fiind o metoda des folosita pentru pacientii in varsta si total edentati, care doresc sa scape de incomodele proteze mobile. Daca osul nu mai are calitatea optima, se fac operatii simple de aditii osoase, in urma carora osul este ca nou si perfect capabil sa sustina implanturi.

5. Dintii implantati se intretin greu.

Adevarul este ca implanturile reactioneaza si trebuie ingrijite la fel ca si dintii naturali. Periajul zilnic, efectuat corect, folosirea atei dentare, a dusului bucal si controalele stomatologice regulate, sunt normale pentru intretinerea si asigurarea unei vieti cat mai lungi atat a dintilor naturali, cat si a implanturilor.

 

6. Inserarea lor este un proces traumatizant pentru gingie.

In zilele noastre, inserarea implanturilor se face prin tehnologii avansate, fara sange, fara suturi, cu folosirea ghidurilor dentare, dupa amprentarea exacta, digitala.

Implantul dentar, ca solutie de restaurare, este net superior solutiei  clasice, din toate punctele de vedere. In varianta clasica, un dinte lipsa era restaurat printr-o punte dentara pe 2 dinti limitrofi. Acest lucru implica tratament de canal, inserarea pivotilor si slefuirea dintilor vecini, ceea ce ducea la deteriorarea acestora si in final la devitalizarea (moartea) lor.

 

7. Costa mult mai mult decat orice alta solutie de protezare.

Datorita avantajelor si durabilitatii lor, implanturile dentare sunt, de departe, cea mai buna alegere, comparativ cu oricare alta varianta de inlocuire a dintilor.

Atat pe termen lung, cat si scurt, costul unui implant dentar este mai mic decat varianta puntii dentare. Un calcul simplu demonstreaza acest lucru.

VARIANTA A: PUNTE DENTARA CU PIVOTI

3 coroane + 2 tratamente de canal + 1 pivot

VARIANTA B: IMPLANT DENTAR

1 implant + 1 bont protetic + 1 coroana metaloceramica

Onorariile noastre pot fi regasite AICI.

Implantul nu numai ca este mai convenabil, dar si salveaza alti dinti, care altfel ar fi sacrificati.

 

8. Implanturile impiedica realizarea de proceduri imagistice.

Daca ti-e teama ca nu vei mai putea face un RMN dupa un implant, afla ca si acesta este un mit. Metalele utilizate in fabricarea implanturilor – zirconiu, titan,  sunt compatibile cu aparatura electromagnetica.

 

9. Implanturile dentare nu sunt confortabile.

Din contra, implantul dentar ofera un confort sporit pacientilor si datorita procesului de osteointegrare, se simte ca si cum ar fi un dinte natural.

Iar functiile obisnuite precum masticatia, fonatia (vorbitul), estetica (aspectul) sunt indeplinite cu un mult mai mare succes de catre un implant dentar, in comparatie, de exemplu, cu o proteza dentara mobila clasica.

 

10. Organismul, de cele mai multe ori, respinge implantul.

Implanturile dentare sunt realizate din materiale biocompatibile cu organismul uman si total inerte, care se integreaza in os, dar nu reactioneaza si nu provoaca nici o reactie. Notiunea de respingere este incorect corelata cu implantul,  asociindu-se cu respingerea organelor transplantate, fapt care nu are nici o legatura cu implantul dentar.

Putem vorbi, in cazul implanturilor, de succesul sau esecul integrarii in os, fapt determinat de evaluarea initiala corecta a starii de sanatate a pacientului, de calitatea implantului, experienta si competentele medicului specialist, tehnologiile de implantare si de igiena orala corespunzatoare a pacientului, dupa implantare.

Calitatea actului medical este pe primul loc in clinica noastra, aceasta implicand medicii foarte experimentati si competenti, implanturi de renume, foarte sigure si operatii laser ghidate. Toate acestea duc la performante medicale maxime si pacienti fericiti.

Va asteptam sa ne cunoastem, la clinica medicala Sfantul Stefan, pentru a va demonstra ca implantul este cea mai buna solutie de inlocuire a dintilor pierduti.

Tratamentul cu implant dentar inseamna o sanatate orala mai buna si o stima de sine crescuta.

Va putem oferi cele mai moderne solutii estetice si funtionale, pentru imbunatatirea vietii dumneavoastra.

Cei mai buni medici, materialele de inalta clasa, aparatura si tehnologiile de ultima ora si ambianta distinsa si relaxanta, fac din tratamentele noastre un real succes.

Clinica medicala Sfantul Stefan este in topul celor mai performante clinici stomatologice, atat din punct de vedere tehnic cat si din perspectiva actului medical.